Październik okazał się w Instytucie Konfucjusza niezwykle obfity w nowe publikacje wydane w ramach China Studies Series. Ostatnia z nich pt. Tasting China. The Chinese Influence of European Culture red. W. Musialik, M.Bernat, L. Karczewskiego i D. Kurpiers stanowi pozycję związaną zarówno z tematyką kultury, jak i ekonomii. W jej ramach ukazały się teksty poświęcone m.in. fascynacji owocami w sztuce Chin, rynkowi współczesnej sztuki chińskiej, wpływowi chińskiej kultury na kulturę zachodnią i sztukę biznesu, ambasadorom chińskiej ekonomii na rynkach europejskich, „Vollkswacht” w Chinach oraz chińskim i koreańskim manuskryptom z berlińskiej kolekcji Biblioteki Jagiellońskiej z Krakowa. Ukazaniu się monografii drukiem towarzyszyło spotkanie autorskie zorganizowane w dniu 25.10.2022 r. Podczas spotkania, którego gościem honorowym był prof. Jerzy Skubis. Prócz poruszania tematów bezpośrednio związanych z artykułami, autorzy poszczególnych rozdziałów: Wanda Musialik, Maria Bernat, Leszek Karczewski, Katarzyna Mazur-Włodarczyk, Dorota Kurpiers i Elżbieta Karaś dyskutowali o migracjach ekonomicznych z Polski i Niemiec do Chin oraz współczesnym podejściu młodego pokolenia do zagadnień dziedzictwa kulturowego. Spotkanie zainspirowało zebranych to podjęcia nowych tematów badawczych.
![logoik2024](https://ik.po.opole.pl/wp-content/uploads/2024/02/logoik2024-1.png)
![logoik2024](https://ik.po.opole.pl/wp-content/uploads/2024/02/logoik2024-1.png)
Centrum Współpracy Polska-Chiny Instytut Konfucjusza
Centre for Cooperation Poland-China Confucius Institute in Opole, Centrum Współpracy Polska-Chiny Instytut Konfucjusza w Opolu, 波兰, 奥波莱, 孔子学院